over ons
dansen >
ballroom - latin - salsa
wedstrijden
dansfeesten
inschrijfformulier
contact

amstelveen
home
 
 

DE ENGELSE WALS

De Engelse Wals staat ook wel bekend onder de naam “Langzame Wals” en stamt oorspronkelijk uit de jaren twintig van deze eeuw.

Wat betreft de karakteristieken van de bewegingen is deze dans een vermenging van de Weense Wals, waarin veel wordt gedraaid, en de Slowfoxtrot, die met ruime passen gedanst wordt. Aan deze combinatie van swing-, pendel- en golvende bewegingen kan men het karakter van de dans als “zacht en rond” typeren.

De bijbehorende melodie en daarop gebaseerde muziek harmonieert met de dans en brengt de dansers in de juiste stemming.

DE TANGO

Rond 1910 was de Tango één van de eerste “gelopen” dansen en deed eigenlijk vanuit Argentinie in Europa zijn intrede als Latijns-Amerikaanse dans, als Tango Argentino en la Plata. De Tango komt voort uit een Zuid-Amerikaanse volksdans, met elementen uit de Cubaanse Habanera en de Milonga uit Uruguay.

Karakteristiek voor deze dans is het contrast tussen scherpe en zachte bewegingen, zijn benadrukte dynamiek en de ietwat compactere danshouding.

De scherp geaccentueerde bewegingen wordt door accenten in de muziek ondersteund en geeft de dans zijn niet met andere dansen te verwarren uiterlijk.

DE WEENSE WALS

Deze rondgaande dans in driekwartsmaat is ontstaan in de 18e eeuw uit Zuid-Duitse en Oostenrijkse rondgaande plattelandsdansen. Rond 1790 was de Weense Wals in het revolutionaire Frankrijk een uiting van de burgelijke vrijheidsuiting en is rond 1825 door toedoen van de muziek van Joseph Lanner en Johann Strauß de Weense Wals als Europese gezelschapsdans geworden.

Met zijn gelijkmatige bewegingen doet hij snel vergeten dat er slechts weinig figuren gedanst worden. Daarbij is het de Weense Wals gelukt om vanaf het begin van deze eeuw tot nu tot de populairste gezelschapsdansen gerekend te worden, die zelfs niet door de jeugd van vandaag de dag wordt gemeden.

DE SLOWFOXTROT

De grondvorm van de Slowfoxtrot zoals hij tot op heden nog wordt gedanst, werd aan het eind van de twintiger jaren vastgelegd. Hij is ontstaan uit danselementen van de ‘Rag” en de ‘Onestep’.

Qua karakter van de bewegingen ziet men lichtheid, en vloeiende en ruimbemeten passen, welke men met een lichte golfbeweging de overgang van de dansfiguren vloeiend tonen. De Slowfoxtrot, in Duitsland ook wel ‘Langzame Foxtrot’ genoemd, belichaamt de ‘hogeschool van de danssport’.

DE QUICKSTEP

In tegenstelling tot de Slowfoxtrot wordt de Quickstep pittig en overmoedig gedanst. Hij kwam rond de jaarwisseling vanuit Noord-Amerika naar Europa en heeft zich zeer snel verspreid.

De voorlopers van de Quickstep waren de Cakewalk, Ragtime, Onestep en de Twostep. Met de Quickstep, ook wel omschreven als Foxtrot, werd ook de moderne dansmuziek ontwikkeld.

Componisten hebben op basis van de Foxtrot talrijke ritmische combinaties ontwikkeld, zoals de Polka-Fox, de Ruma-Fox en de Rheinlander-Fox.